söndag 7 juni 2009

Knuthenborg 090606

Halv åtta lämnade bussen Tingdammsskolans parkering med 11 glada ”Oxieörnar”. Efter ett kort stopp på Kulladals IP, där ytterligare 35 ”örnar” klev på, fortsatte vår resa mot Knuthenborgs safaripark i Danmark. I Sverige sken solen från en nästan molnfri himmel, men ju längre in i Danmark vi kom, ju mörkare blev det. Detta bådade inte gott. Efter en timmes körning kom vi in i ett riktigt regnoväder, men när det sedan var dags för en liten rast började solen titta fram igen.När vi kom fram till Knuthenborg var humöret på topp i bussen. Nu skulle vi äntligen få träffa alla stora och små djur som parken hade att erbjuda. Vår första bekantskap gjorde vi med en grupp åsnor (även om någon trodde att det var zebror).

Vi hinner knappt av bussen förrän allas kameror är framme. Man kan undra vem som får den största upplevelsen. Vi som får se alla fantastiska djur, eller djuren som får se alla tokiga turister. Vi i väst brukar skratta åt japanska turister med sina kameror, men vi ska nog ta oss en titt i spegeln. Här har ni bildbevis på att vi inte är ett dugg bättre. :-)Efter en stund kom vi fram till aporna. Dags för lite släktforskning. Vi ställde oss först i en kö för att köpa biljetter till ”aptåget” och sen i en ny kö för att komma med tåget. Vad gör man inte för en släktträff? ;-)”Aptåget” består av en traktor som drar två plexiglasburar som man sitter i. Aporna hoppar på tåget för att äta godiset som man puttar ut genom små hål. Nu är frågan om vem som tittar på vem. Om vi sitter i buren är det väl de som tittar på oss? Eller? :-/Roligt var det i alla fall. Vi fick även vara med om när aporna blev matade med frukt. Vi fick hjälpa till att kasta in maten till dem.


Nu var det dags för djurarten ”människa” att få mat i magen. Vi körde till en stor matplats där man både kunde handla mat och äta en egen medtagen matsäck. Vid ett av Oxies bord var det pastasallad som dominerade. Det var verkligen gott att få i sig lite mat. Med nya krafter i kroppen var det bara att utforska omgivningen. Det fanns en suvenirshop där man kunde köpa safariinspirerade saker. Det fanns även en stor och fin lekplats som man kunde klättra, hoppa och åka flotte på. Den hade även en karusell som lockade många ”örnar”. Stora som små!

Bakom lekplatsen hittade vi en ”Tarzanbana”. Det var inte det lättaste att ta sig fram på den utan att röra vid marken. En del gjorde ett tappert (och bra) försök, medan några andra nöjde sig med en tupplur i Tarzans hängmatta.


På förmiddagen hade vi varit inne hos tigrarna, men eftersom vi inte hade haft någon större lycka med att se dem körde vi dit igen för att göra ett nytt försök. BINGO! Den här gången var tigrarna mer villiga att samarbeta. Vi fick till och med se när två av dem hade ett lekfullt bråk. Tigern är ett fantastiskt vackert djur och det var precis som om de vet om det. En tiger gick ut på vägen och stannade sedan där. Det såg nästan ut som om den tänkte: ”Nu står jag här, så ta nu en bild på mig”.Vi hade även sett giraffer, noshörningar och zebror på förmiddagen, men på eftermiddagen fick vi syn på dem igen. Den här gången var de mycket närmare bussen. Det är en upplevelse att se dessa djur i verkligheten.

Efter ytterligare några stopp, bl.a. hos getterna, hästarna och fåglarna, var det dags att styra bussen hemåt. Det var en fantastisk dag och 13 timmar efter avfärd var vi trötta och nöjda hemma igen.

2 kommentarer: